Следвайте Гласове в ТелеграмВ България има страхове, че ще се приемат

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ България има страхове, че ще се приемат
Коментари Харесай

Елена Йончева: Страхове за приемане на мигранти има, защото няма доверие в управляващите

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В България има страхове, че ще се одобряват мигранти, тъй като няма доверие в ръководещите. Има обезценка на думите. Премиерът Денков приказва за пълноправно участие в Шенген, а не сме признати по суша; министърът на защитата Тагарев загатва, че договаря за условия за разполагане на американски войски в България без да има нито публично разискване, нито диспути в Народното събрание, най-малко в Комисията по защита, приказва за смяна на обстоятелства в учебниците по история...Заради това съмнение, всяка информация елементарно може да бъде трансферирана в полето на политическите догадки. 
Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за Дарик радио.

Тя беше безапелационна, че съгласно тристранното изказване сред България, Румъния и Австрия, България не е длъжна да одобри хиляди мигранти, защото то се основава на настоящия Дъблински правилник. Подобни диспути започнаха, откакто се появиха изявления в австрийски медии и изказвания на членове на държавното управление във Виена, свързани с договарянията за включването на България в Шенген. За повече изясненост още в първия работен ден на годината изпратих писмо до министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, заяви евродепутатът. 

Според Дъблинския правилник срокът за отговорност на България е една година. Държави като Австрия имат шест месеца с цел да намерят и изпратят назад единствено тези мигранти, които са регистрирани на влизане в Европейски Съюз у нас. Няма по какъв начин да са хиляди. През това време някои от тях апелират, други напущат Австрия. В рамките на една година България е взела 113 души от там, разясни Елена Йончева. Тя означи последната статистика на Фронтекс, която демонстрира, че общо в Европейски Съюз мигрантският напън през 2023 година се мери в към 380 000 души – осъществили нерегламентирани опити за влизане в съюза. 

Но, което е тревожно, че за 2023 година трафикът през Балканския маршрут се е нараснал със 110%, сподели тя. Основната част е през Западните Балкани, а не през България. България е минимум отговорната, в случай че можем да приказваме за виновност, и това би трябвало да се споделя в договарянията с Австрия, разяснява Елена Йончева. 

Тя съобщи, че взаимното изказване с Австрия, в което се слагат спомагателни условия на България и Румъния, измежду които и усилване на контрола по границите на двете страни, с цел да стартират договаряния за установяване на дата за участие в Шенген и по суша, не е правнообвързващо. Според европейското законодателство „ изказване “ не е наложително. Това не значи, че България няма да го съблюдава, тъй като желаеме да имаме зелена светлина и за сухопътните граници, сподели евродепутатът. И повтори – България не е длъжна да приема хиляди мигранти, съгласно подписаните контракти. Но в случай че което и да е държавно управление реши да го направи, пренебрегвайки националния интерес, нищо не му пречи. 

Елена Йончева разяснява и новия Пакт за миграцията на Европейски Съюз. Тя е ръководител на екипа, който води договаряния сред Европейския парламент, Комисията и Съвета по целия законодателен пакет, обвързван с миграция и леговище. На 20 декември 2023 година, след 10 години разногласия и полемики, беше реализирано съглашение по деветте законодателни акта, които са част от него. 

Пактът ще размени в този момент настоящия Дъблински правилник. Той е неправдив по отношение на нас и другите страни по границите на Европейски Съюз. Не можем да носим отговорност за географското си състояние, сподели Елена Йончева. Една от най-важните промени е

въвеждането на правилото на взаимност – когато има мигрантски напън върху страна от Европейски Съюз, останалите са длъжни да одобряват най-малко 30 000 души годишно. При рецесия – няма ограничаване в броя. Алтернативите са да се отделят суми за приемащите страни – минимум 600 млн. евро или да се изпращат специалисти на помощ, разясни тя. 

Евродепутатът уточни още някои от новите правила - ще има щателни инспекции на незаконните мигранти. За хора, за които има подозрение и съставляват опасност за сигурността, ще има ускорена процедура за връщането им в трети страни. Въвеждат се критерии за установяване на така наречен виновни страни в Европейски Съюз, в които ще се преглеждат документите на търсещите протекция – съгласно това дали имат фамилни връзки или са учили там, напр. 

За да бъдат въведени тези правила, по гледище на Съвета ще са нужни към 24 месеца, макар че ние в Европейския парламент предложихме по-кратък период, показа Елена Йончева. През това време страните членки, в това число България и другите страни на първа линия ще получат финансиране в границите на 2 милиарда евро, с цел да може да основат условия за използване на новото законодателство за миграцията и убежището.   

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР